Na ciasto:
250 g mąki żytniej typ 720
250 g mąki żytniej typ 2000
275 ml wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
4 łyżki ziaren słonecznika
Dodatkowo:
4 łyżki ziaren słonecznika - do posypania bułek
1. Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i krótko wyrabiamy ciasto. Tylko do połączenia się składników.
2 Przykrywamy wyrobione ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
3. Dzielimy wyrośnięte ciasto na 8 części i formujemy bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy ziarnami słonecznika.
4. Odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Smarujemy bułki olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Pieczemy 15-20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz