100 g mąki orkiszowej razowej
100 g mąki owsianej
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)
Na wierz chleba:
2 łyżki miodu płynnego
3 łyżki otrębów (pszennych lub żytnich)
1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
3. Przekładamy do foremek nasmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia (te składniki są na dwie małe foremki, około 20 cm długości). Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto urośnie do brzegów formy (30-60 minut).
1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy około 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Wkładamy ciasto do miseczki, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
3. Przekładamy do foremek nasmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami lub wyłożonych papierem do pieczenia (te składniki są na dwie małe foremki, około 20 cm długości). Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia aż ciasto urośnie do brzegów formy (30-60 minut).
4. Wierzch smarujemy miodem i posypujemy otrębami. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 40 minut. Jeśli zobaczymy, że za mocno się rumieni to nakrywamy chleby folią aluminiową. Wyjmujemy z keksówki od razu po upieczeniu i studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz