125 ml wody
125 ml mleka
540 g mąki tortowej, typ 450-480
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
85 g oleju
40 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
1 jajko i mleko (na glazurę, do posmarowania)
pestki dyni, mak, siemię lniane lub inne ziarna do posypania bułek
1. Robimy zaczyn: do dużego kubka nalewamy 125 ml wody, wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i dodajemy z naszej porcji mąki 2 czubate łyżki. Mieszamy żeby się składniki połączyły, a drożdże rozpuściły i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15-20 minut żeby zaczyn wyrósł.
2. Łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy ręcznie 15 minut lub 7 minut robotem kuchennym.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
4. Dzielimy ciasto na 12 części. Każdą część wałkujemy i wiążemy supełek według instrukcji:
- najpierw robimy pętelkę
- potem jeden koniec zawijamy pod spód bułki
- drugi koniec zawijamy od góry i wkładamy w środek bułki
5. Układamy gotowe bułki-supełki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 30 minut.
6. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy bułki jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i posypujemy makiem, pestkami dyni i siemieniem lnianym lub innymi ulubionymi ziarnami
7. Pieczemy przez 20-25 minut w 220 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz