300 g mąki pszennej
130 ml mleka
1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
50 g cukru
60 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Dodatkowo:
1 żółtko + odrobina mleka do posmarowania bułek
6 śliwek
trochę cukru do śliwek
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Dzielimy na 12 części (po ok. 50 g) i robimy z nich kulki. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią, na środek kładziemy połówkę śliwki i posypujemy połową łyżeczki cukru. Zaklejamy, żeby zrobić okrągłą bułeczkę.
4. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę.
5. Po godzinie każdą bułkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.
6. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz