Składniki na 4 sztuki:
700 g mąki orkiszowej typ 700
300 ml wody
60 g oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
30 g świeżych drożdży
2. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ręcznie 15 minut, robotem kuchennym 7 minut.
3. Następnie przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia (aż ciasto podwoi swoją objętość).
4. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy długą bagietkę. Układamy na formie do bagietek lub zwykłej blasze z piekarnika.
5. Przykrywamy i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia.
6. Każdą bułkę nacinamy z ukosa w kilku miejscach
7. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i spryskujemy wewnątrz wodą (najlepiej ze spryskiwacza). Do zaparowanego piekarnika wkładamy bułki i pieczemy 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz