225 g maki pszennej typ 550
150 g mąki orkiszowej typ 2000
7 g drożdży instant
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml letniej wody
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka suszonego oregano
1. Obie mąki, drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek mieszamy ze sobą. Stopniowo dolewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy na 5 minut żeby odpoczęło, a potem wyrabiamy kolejne 5 minut.
2. Przekładamy do miski, obsypujemy lekko mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.
3. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą spłaszczamy, następnie boki zawijamy do środka tworząc sakiewkę. Czynność jeszcze powtarzamy 1-2 razy. Formujemy bułeczki, obtaczamy je w parmezanie wymieszanym z oregano.
4. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spojeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż bułek i posypujemy posypujemy pozostałym parmezanem.
6. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz