Na 3 chałki:
40 g świeżych drożdży
2 jajka
400 ml mleka
6 łyżek białego cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
400 ml mleka
6 łyżek białego cukru
100 g masła
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
cukier trzcinowy i płatki migdałowe do posypania
cukier trzcinowy i płatki migdałowe do posypania
1 jajko na glazurę
1. Robimy zaczyn: 200 ml mleka, 1 łyżka białego cukru, 1 łyżka mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy i zostawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z nich dzielimy jeszcze na trzy i rolujemy wałki. Z każdych trzech wałków pleciemy warkocz. Otrzymujemy 3 zaplecione chałki.
5. Układamy je luzem na blasze do pieczenia lub wkładamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
6. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
7. Wierzch chałek smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i wysypujemy brązowym cukrem trzcinowym i płatkami migdałowymi.
8. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz