Na 12 bułek:
600 g mąki tortowej (typ 450)
350 ml mleka
2 łyżeczki drożdży instant
75 g cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
jajko
1. Wszystkie
składniki za wyjątkiem jajka łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie
ciasto (przez ok. 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym).
2. Zostawiamy ciasto pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Dzielimy ciasto na 12 części i formujemy okrągłe bułki. Przykrywamy i ponownie zostawiamy na 1 godzinę.
4. Grzbiet każdej bułki nacinamy ostrym nożem w dwóch miejscach i smarujemy rozbełtanym jajkiem.
5. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz