500 g mąki tortowej
270 ml wody
6 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 łyżeczka soli
pół szklanki wody
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
3. Dzielimy ciasto na 8 części, formujemy bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
4. Każdą bułkę nacinamy przez środek ostrym nożem lub żyletką i smarujemy wodą, w której rozpuszczamy łyżeczkę soli.
5. Pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, ponownie smarujemy roztworem wody z solą i pieczemy kolejne 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz