Na 6 bułek:
400 g mąki
250 ml wody
8 g soli
3 g drożdży instant (około 1 łyżeczki)
1 jajko (do posmarowania bułek)
opcjonalnie jako dodatek:
- 80 g czarnych grubo pokrojonych oliwek
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę i zrumienionego na patelni
- 80 g startego sera gruyère
- 120 g sera camembert pokrojonego w małą kostkę
- 100 g kiełbasy chorizo, drobno pokrojonej
- 80 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych
- 80 g drobno potłuczonych orzechów włoskich
- 1 kopiasta łyżka sproszkowanego curry
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ręcznie ok. 15 minut, robotem kuchennym 7 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy opcjonalne dodatki.
2. Formujemy 6 bułek, spłaszczamy je dłonią. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie można posypać sezamem, makiem czy innym ulubionym dodatkiem.
4. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie i wlewamy do niego szklankę wody. Nagrzewamy do 210 stopni.
5. Wkładamy bułki i pieczemy przez 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz