500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
250 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ręcznie 15 minut lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Przekładamy ciasto do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
3. Dzielimy ciasto na 8 części i z każdej z nich formujemy podłużną bułkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Ostrym nożem nacinamy bułki wzdłuż przez całą długość. Smarujemy olejem.
6. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz