195 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
90 g mąki pszennej typ 550
6 g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
65 g mleka
75 g "water roux" - przepis poniżej
45 g roztopionego masła
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka na glazurę
suszona, sproszkowana papryka
około 90-100 g żółtego sera do posypania
1. Robimy "water roux":
Do garnka wsypać 50 g mąki pszennej chlebowej i zalać 250 ml zimnej wody. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając, aż substancja zgęstnieje i osiągnie 65 stopni. Zdjąć z palnika i poczekać aż wystygnie.
Jeśli nie mamy stosownego termometru to po prostu podgrzewajmy kilka minut, aż uzyskamy konsystencję gęstej kaszki dla niemowląt.
2. Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto około 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ręcznikiem na 1,5 godziny.
3. Dzielimy na 8 równych części. Formujemy z nich podłużne paluchy (12-15 cm). Układamy na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ewentualnie na specjalnej formie do bagietek.
4. Znowu przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na 1 godzinę.
5. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy papryką i startym serem.
6. Pieczemy około 20 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz