500 g mąki tortowej
150 g zakwasu żytniego
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 (nawet może być niecała) łyżeczka suszonych drożdży
4 łyżki siemienia lnianego
1. Siemię prażymy przez kilkanaście sekund na rozgrzanej patelni.
2. Dodajemy do reszty składników i wyrabiamy ciasto. Ręcznie 15 minut lub 7 minut robotem kuchennym.
3. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
4. Formujemy 4 bagietki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
5. Smarujemy bagietki olejem, nacinamy skośnie w kilku miejscach na grzbiecie i posypujemy mąką.
6. Pieczemy 25 minut w 210 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz