500 g mąki pszennej typ 550 (lub 650)
140 ml mleka
140 ml wody
15 g świeżych drożdży
40 g masła
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Ręcznie przez 15 minut lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Dzielimy ciasto na 9 części i z każdej z nich formujemy bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą z bułek nacinamy tępą stroną noża prawie do samego spodu.
4. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
5. Pieczemy bułki 10 minut w 200 stopniach na grzałkach góra-dół, a potem kolejne 10 minut na termoobiegu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz