MASA MAKOWA
250 g suchego maku
60 g miodu
100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki)
25 g orzechów włoskich
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
50 g płatków migdałów
1 łyżeczka pasty waniliowej
DROŻDŻÓWKI
masa makowa z przepisu powyżej
20 g świeżych drożdży
60 g cukru
125 g mleka
340 g mąki pszennej
3 jajka
60 g masła
szczypta soli
1. Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Mielimy w blenderze lub dwukrotnie w maszynce do mięsa.
2. Dodajemy pokrojone drobno bakalie, posiekane
orzechy, płatki migdałowe, kandyzowaną skórkę i pastę waniliową.
3. Przygotowujemy zaczyn na drożdżówki: do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, 3 łyżki letniego mleka, oprószamy porządnie mąką i zostawiamy do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny.
4. Dodajemy pozostałą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka,
roztopione i ostudzone masło i letnie mleko. Wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi
objętość (na mniej więcej godzinę).
5. Ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa
makową.
6. Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt, wykładamy równo masę makową i
składamy na dwa (jak list do koperty). Wykrawamy podłużne bułki i
odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
7. Po wyrośnięciu smarujemy
bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy 20 minut w 180
stopniach. Po wystygnięciu polewamy lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz