500 g mąki
300 ml wody
35 g miękkiego masła
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
10 g soli
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Ręcznie ok, 15 minut, robotem kuchennym 7 minut.
2. Odkładamy wyrobione ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na 6 równych części, lepimy kulki i spłaszczamy je dłonią. Powinny mieć ok 2 cm wysokości. Układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem), ale nie za blisko siebie, jeszcze urosną.
4. Opcjonalnie posypujemy ulubionymi ziarnami.
5. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
6. Pieczemy 15 minut w 210 stopniach.
Smacznego!
o jakiej mące mowa?
OdpowiedzUsuńO tzw. uniwersalnej. Typ 550, 650, coś koło tego.
Usuń