520 g mąki orkiszowej typ 550
6 g suszonych drożdzy
2 jajka
200 ml mleka
3 łyżki cukru
50 g masła
1 łyżeczka soli
marmolada mandarynkowa (lub inna) do nadzienia bułek
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
3. Dzielimy na 12 części, z każdej z nich lepimy kulkę i spłaszczamy dłonią. Na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i lepimy bułkę.
4. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia klejeniem w dół.
5. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
6. Wierz każdej bułki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 20 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz