piątek, 23 września 2016

Chleb ziemniaczany

Chleb ziemniaczany

Składniki na 2 bochenki:
800 g mąki pszennej
440 ml wody
14 g drożdży instant (5-6 płaskich łyżeczek)
2 łyżeczki cukru
2-3 roztłuczone ugotowane ziemniaki (200-220 g)
10 łyżek oleju
1 łyżeczka soli
jajko do posmarowania chleba
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiany gładkie ciasto, przez około 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

3. Po tym czasie formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do formy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut.

4. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz