czwartek, 22 września 2016

Chleb tostowy

Chleb tostowy

Składniki na 2 bochenki:
660 g mąki pszennej
400 ml wody
14 g drożdży instant (ok. 6 płaskich łyżeczek)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
     
1. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i energicznie przez 3-5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno bardzo delikatnie lepić się do dłoni.

2. Smarujemy je lekko olejem i od razu wkładamy do formy (natłuszczonej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu silikonowej). Tak żeby ciasto nie przekraczało połowy wysokości formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (aż chleb wypełni całą foremkę).

3. Pieczemy 25 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz