środa, 14 września 2016

Chleb pszenno-żytni z orkiszem z garnka rzymskiego

Chleb pszenno-żytni z orkiszem z garnka rzymskiego

400 g mieszanki mąki pszennej typ 650 (lub 750)
170 g maki żytniej typ 720400 g mleka zsiadłego
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
20 g świeżych drożdży
     
1. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

3. Garnek rzymski moczymy razem z przykrywką przez co najmniej 20 minut.

4.  Formujemy bochenek, przekładamy do garnka rzymskiego i wstawiamy do zimnego piekarnika.

5. Nastawiamy na 220 stopni i pieczemy 1 godzinę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz