środa, 21 września 2016

Miękki chleb pszenny

Miękki chleb pszenny

Składniki na 2 bochenki:
600 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej typ 2000
8 g drożdży instant (około 3 płaskich łyżeczek)
2 łyżeczki cukru
350 ml wody
40 g miodu
40 g masła
2 łyżeczki soli
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto, około 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym. Zagniatamy w kulkę, smarujemy ją lekko olejem, wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.

2. Po tym czasie wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią kilka razy celem odpowietrzenia i formujemy bochenek lub wkładamy do foremki.

3. Zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Pieczemy 30 minut w 220 stopniach.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Hmm, mój chlebek jest zawsze chrupiący. Ciekawa jestem, jak mi wyjdzie z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń