czwartek, 29 września 2016

Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną

Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną

Składniki na 2 bochenki:
600 g maki pszennej
100 g otrębów owsianych (plus trochę do posypania)
40 ml oleju roślinnego
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
380 ml wody
50 g żurawiny
70 g śliwek suszonych
     
1. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki.

2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia lub stosownie natłuszczonych. I znów zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę.

5. Tuż przed samym wsadzeniem chleba do piekarnika smarujemy go wodą i obsypujemy otrębami owsianymi.

6. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz