czwartek, 8 września 2016

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem

Chleb pszenny z oliwkami i estragonem
 
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki pszennej
615 ml wody
75 g oliwek
3 łyżeczki estragonu
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
10 g drożdży instant
     
1. Oliwki kroimy na ćwiartki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
 
2. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Formujemy dwa bochenki (lub przekładamy ciasto do foremek). Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (aż mniej więcej podwoi swoją objętość).
 
4. Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.
 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz