wtorek, 6 września 2016

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki
 
Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki pszennej
630 ml wody
75 g suszonych pomidorów
1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
10 g drożdży instant 
      1. Pomidory kroimy na niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
 
2. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę

3. Formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do foremek, zależnie jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
 
4. Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz