środa, 28 września 2016

Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika

Chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika

300 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej typ 2000
200 ml wody
100 ml mleka
20 g świeżych drożdży
100 g pestek słonecznika
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
     

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy kilka minut, do połączenia się składników. Ciasto będzie się trochę kleiło, najlepiej więc mieszać łyżką lub przy pomocy robota kuchennego.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super łatwy i pyszny! Jedynie muszę zwiększyć ilość soli, bo było jej odrobinę za mało.

    OdpowiedzUsuń