poniedziałek, 26 września 2016

Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

400 g mąki pszennej
250 ml wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
12 g świeżych drożdży
1 cebula
     
1. Cebulę drobno siekamy i dusimy na małej ilości oleju na patelni.

2. Łączymy ją z resztą składników i wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut ręcznie lub 7 minur robotem kuchennym.

3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

4. Przekładamy po tej godzinie do foremki i znów zostawiamy pod przykryciem na godzinę.

5. Dokładnie i delikatnie smarujemy wierz oliwą.

6. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy 45 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz