piątek, 2 września 2016

Chleb cebulowy

Chleb cebulowy

Składniki na 2 bochenki:
1 kg mąki pszennej
520 ml wody
2-3 cebule (250 g)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
8 g drożdży instant
     
1. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy 8-10 łyżek oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i od razu zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych. Ważne jest, żeby patelnia była mała, żeby cebula leżała na niej grubą warstwą. Jeśli patelnia będzie wielka i cebula zajmie niewielką część patelni to się przypali zamiast udusić. Dusimy cebulę przez 1 godzinę mieszając co 15 minut.

2. Czekam aż cebula przestygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

3. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia.
 

4. Po tym czacie przekładamy ciasto do formy, ponownie przykrywamy i znów zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
 
5. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz