niedziela, 25 września 2016

Chleb z mąki ryżowej

Chleb z mąki ryżowej

250 g mąki ryżowej
50 g mąki sojowej
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
40 g siemienia lnianego
300 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka oleju z pestek winogron
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
     
1. Siemię lniane prażymy na suchej patelni przez 1-2 minuty. Następnie czekamy aż przestygnie.

2. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.

3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Przekładamy ciasto do foremki (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). 

5. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

6. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz