wtorek, 20 września 2016

Chleb francuski

Chleb francuski

Składniki na 2 bochenki:
1100 g mąki pszennej
3 łyżeczki soli
2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
30 g miękkiego masła
700 ml ciepłej wody
     
1. Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni.

2. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Tym razem na 20 minut.

4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy formy z chlebem (bez folii oczywiście) i od razu zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy 30 minut.

5.Po tym czasie wyjmujemy z formy (OSTROŻNIE! Będzie bardzo gorący i dość miękki), szybko skrapiamy wodą i wstawiamy do piekarnika jeszcze na 10 minut jednocześnie zwiększając temperaturę do 220 stopni.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. chleby na drożdżach są najszybsze w przygotowaniu i pyszne :)
    Zapraszam do moich przepisów i wpisów dotyczących blogosfery :) statystyki bloga kulinarnego

    OdpowiedzUsuń