poniedziałek, 5 września 2016

Chleb półrazowy

Chleb półrazowy
 
Składniki na 2 bochenki:
400 g mąki pszennej typ 550
600 g mąki pszennej graham (typ 1850)
700 ml letniej wody
4 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant
1 łyżeczka cukru
60 g miękkiego masła 
     
 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Ciasto będzie luźne więc nie nadaje się do wyrabiania rękami. Można to zrobić łyżką lub przy użyciu robota kuchennego. Mieszamy 5 minut.
 
2. Od razu przekładamy ciasto do natłuszczonej formy i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 

3. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz