wtorek, 27 września 2016

Słodko pikantny chleb orkiszowy

Słodko pikantny chleb orkiszowy

500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
350 ml maślanki
20 g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
1 suszona pikantna papryczka chili
     

1. Suszoną papryczkę chili kroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników.

2. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Przekładamy ciasto do foremki (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

4. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz