środa, 7 września 2016

Chleb pszenny z makiem

Chleb pszenny z makiem
 
Składniki na 2 bochenki:
500 g mąki pszennej typ 550
500 g mąki tortowej typ 450
200 g mąki pszennej razowej typ 1850 (graham)
4 łyżeczki soli
14 g drożdży instant
700 g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek maku 
     
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
 
2. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 
3. Po tym czasie przekładamy do natłuszczonych foremek i ponownie zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.

4. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo. Jego smak nie ma sobie równych. Na moim blogu pojawił się przepis na pełnoziarniste bułki :)

    OdpowiedzUsuń