czwartek, 15 września 2016

Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem

Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem

Chleb orkiszowy ze szczypiorkiem
Na 2 bochenki:
400 g mąki orkiszowej typ 550
170 g mąki orkiszowej typ 850
170 g mąki orkiszowej typ 1850
475 ml maślanki
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
8 g suszonych drożdży
pęczek szczypiorku 
     

1. Drobno siekamy szczypiorek i wszystkie składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz