sobota, 17 września 2016

Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami

Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 bochenki:
800 g mąki pszennej
500 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
50 g startego sera (jakiegokolwiek)
50 g oliwek
50 g suszonych pomidorów
4 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
     
1. Oliwki kroimy na ćwiartki, pomidory w paseczki i łączymy ze sobą wszystkie składniki.

2. Wyrabiamy ciasto na gładką masę przez 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

3. Formujemy kulkę i zostawiamy w ciepłym miejscy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

4. Dzielimy wyrośnięte ciasto na 2 kawałki i formujemy bochenki lub wkładamy do foremek.

5. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.

6. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach.

7. Po wyjęciu z piekarnika szybko przy pomocy pędzelka smarujemy chleby wodą. Możemy też użyć spryskiwaczki do kwiatów.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz