niedziela, 11 września 2016

Chleb orkiszowy z papryką z garnka rzymskiego

Chleb orkiszowy z papryką z garnka rzymskiego

500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750
1 jajko
250 ml ciepłej wody
25 g oleju
30 g płatków czerwonej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
sezam do posypania chleba
     
1. Wlewamy wodę do dużej miski, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 200 g mąki. Mieszamy łyżką i odstawiamy na 20 minut żeby wyrosło.

2. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto przez 20 minut ręcznie lub 7-10 minut robotem kuchennym. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3. Namaczamy garnek rzymski. Musi być w całości pokryty wodą (razem w przykrywką) przez co najmniej 20 minut.

4. Formujemy bochenek, umieszczamy go w namoczonym garnku rzymskim, przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na temperaturę na 200 stopni i grzejemy 60 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. chlebek wygląda pysznie! takie pieczone w garnku rzymskim zwykle dłużej zachowują świeżość

    OdpowiedzUsuń