poniedziałek, 12 września 2016

Chleb z kiszonym ogórkiem

Chleb z kiszonym ogórkiem

Składniki na 2 bochenki:
260 g mąki pszennej typ 750 (lub 850)
415 g mąki żytniej typ 720
290 g wody z kiszonych ogórków
1 duży kiszony ogórek
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka suszonego kopru
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży
     
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z ogórków, dosypujemy sól, cukier, koper, oliwę i bardzo drobno pokrojonego ogórka. Dodajemy mąki i wyrabiamy około 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Przekładamy do foremek (natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia), przykrywamy i zostawiamy w cieple na kolejną godzinę. Ciasto 2-3-krotnie zwiększy objętość.

4. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz