środa, 9 listopada 2016

Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką

Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką

Na chleb (2 bochenki):
700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
300 ml wody
130 ml mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant (albo około 20 g świeżych)

Na pomadę:
100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli
     
1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Ręcznie jakieś 15 minut lub 10 minut robotem z odpowiednimi hakami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy z nich bochenki. Układany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Papier można dodatkowo oprószyć mąką.

4. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i w tym czasie robimy pomadę, czyli w malutkim rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

6. Chleb smarujemy obficie pomadą. Idealne do tego celu są silikonowe pędzle kuchenne.

7. Wysmarowany chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut (na grzałkach góra-dół). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut, aż chleb będzie rumiany.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz