450 g mąki pszennej typ 650
320 ml mleka
60 g płatków owsianych górskich
20 g masła
40 g miodu
2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)
1,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
trochę miodu i płatki owsiane do nasmarowania i posypania bułek
1. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy masło, miód i płatki owsiane i podgrzewamy lekko. Ma być ciepłe, nie gorące.
2. Następnie łączymy z resztą składników i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ręcznie ok. 15 minut lub robotem kuchennym ok. 10 minut. Gdyby w trakcie wyrabiania okazało się, że ciasto jest trochę za twarde to dodajcie jeszcze odrobinę mleka.
3. Przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę i układamy na blasze piekarnika.
4. Ponownie nakrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (aż podwoją swoją objętość).
5. Bułki smarujemy roztworem wody i miodu (w stosunku 1:1) i posypujemy płatkami owsianymi.
6. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz