niedziela, 6 listopada 2016

Pikantny ciemny chleb pszenno-żytni z orzechami

Pikantny ciemny chleb pszenno-żytni z orzechami

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
380 ml wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki (trochę bardziej czubate) kawy sypanej (nie rozpuszczalnej)
1 papryczka chili
2 łyżeczki suchych drożdży (lub ok. 25 g świeżych)
100 g posiekanych (nie za drobno) orzechów włoskich
     
1. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy i wkładamy do niewielkiego garnuszka razem z kawą, solą i cukrem. Gotujemy wodę i wlewamy tam 370 ml wrzątku. Mieszamy i czekamy aż ostygnie.

2. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, orzechy i drożdże. Zalewamy wystudzoną kawą z dodatkami (kawy nie filtrujemy, idzie z fusami). Wyrabiamy mikserem 10 minut.

3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

4. Po tym czasie formujemy bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie oprószonym mąką). Przykrywamy i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Wkładamy na spód piekarnika naczynie żaroodporne (wlewamy do niego szklankę wody) i nagrzewamy do 220 stopni. Chleb nacinamy ukośnie w kilku miejscach, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz