350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g mąki owsianej
75 g płatków owsianych górskich
370 ml wody (300 ml wrzątku + 70 ml zimnej)
2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
1. Płatki owsiane zalewamy w misce 300 ml wrzątku i czekamy aż woda całkowicie ostygnie. Wówczas dodajemy obie mąki, sól, cukier, drożdże i pozostałe 70 ml wody (gdyby ciasto było twarde to dolewamy jeszcze trochę). Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Ciasto się koszmarnie klei więc o ręcznym wyrabianiu nie ma mowy. Przydałby się tutaj robot kuchenny, ewentualnie można wyrobić łyżką.
2. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Po tym czasie wyjmujemy na omączony bla i dzielimy na 9 części. Każdą część oprószamy mąką pszenną i formujemy bułki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i tępą stroną noża nacinamy bułki dość głęboko.
4. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy bułki przez 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz