czwartek, 3 listopada 2016

Bułki śniadaniowe

Bułki śniadaniowe

500 g mąki pszennej typ 550
8 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
80 g masła
180 ml mleka
2 jajka
50 g cukru
1 łyżeczka soli
dodatkowo 1 jajko do posmarowania bułek
     
1. Masło dodajemy do mleka i podgrzewamy w rondelku na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż ostygnie. Następnie wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy elastyczne, gładkie, odchodzące od dłoni ciasto. Ręcznie wyrabiamy ok. 15 minut, a jeśli mamy robota kuchennego to 7-10 minut na wolnych obrotach.

2. Po wyrobieniu ciasta przekładamy je do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Po tym czasie dzielimy je na 9 równych części i formujemy bułki. Spłaszczamy je dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejna godzinę.

4. Po tym czasie bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez 15-17 minut, aż nabiorą rumianego koloru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz