500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
150 ml wody
150 m mleka
100 g miodu
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g ziaren słonecznika
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne ciasto. 15 minut ręcznie lub 7 minut robotem kuchennym.
2. Następnie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Po godzinie formujemy bochenek, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na kolejna godzinę.
4. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb możemy z wierzchu naciąć ukośnie w 2-3 miejscach. My nie nacinaliśmy więc przy spodzie trochę nam pękł wzdłuż. Nacięcie chleba z wierzchu zapobiegnie niekontrolowanym pęknięciom.
5. Pieczemy około 40 minut, do zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz