500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
150 g mąki żytniej typ 2000
80 g płatków owsianych górskich
100 g zakwasu pszennego
500 ml wody
30 g miodu
2 łyżeczki soli
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto się bardzo klei więc najlepiej zrobić to łyżką, a jeszcze lepiej robotem kuchennym ze specjalnym hakiem.
2. Zawijamy miskę w folię spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu ba 8-12 godzin, ciasto powinno ładnie urosnąć.
3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na porządnie omączony blat i lepimy 8 podłużnych bułek. Każdą z nich też omączamy żeby się nieco łatwiej formowało.
4. Ulepione i omączone bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na 8-12 godzin. Bułki znowu urosną.
5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy blachę z bułkami i pieczemy 25 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz