poniedziałek, 21 listopada 2016

Biały chleb na zakwasie pszennym

www.chleby.info

500 g mąki pszennej typ 750
285 ml wody
100 g zakwasu pszennego
2 łyżeczki soli
     
1. Wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą przez kilka minut, do uzyskania w miarę elastycznej masy.

2. Przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką lub zawijamy w folię spożywczą. Zostawiamy na 6-8 godzin.

3. Następnie formujemy bochenek i wkładamy do koszyka wzrostowego. Jak nie mamy koszyka to po prostu możemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć uformowany bochenek. Ale znacznie wygodniej jest z użyciem koszyka, zachęcam więc do jego kupna. Jeżeli często pieczecie chleby to z pewnością Wam się przyda taki zakup.

4. Koszyk przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy na 8-12 godzin, aż ciasto ładnie wyrośnie.

5. Jeżeli używamy koszyka to nagrzewamy piekarnik z blachą w środku (wyłożoną papierem do pieczenia) do 220 stopni. Następnie ostrożnie wyjmujemy blachę, przekładamy chleb z koszyka na rozgrzaną blachę i pieczemy przez 1 godzinę.

6. Jeżeli ciasto wyrastało Wam na blasze to po prostu nagrzewacie piekarnik bez blachy. Jak się nagrzeje to wkładacie blachę z wyrośniętym chlebem i tak samo pieczecie 1 godzinę.

7. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce kuchennej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz