250 g mąki pszennej typ 750
250 g mąki żytniej typ 720
350 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)
100 g ziaren słonecznika
100 g pestek dyni
1. Pestki prażymy na małym ogniu na suchej patelni przez kilka minut często mieszając.
2. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość klejące więc najlepiej użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta chlebowego (3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej). Jeśli nie macie robota to będziecie musieli się pomęczyć jakieś 10 minut ręcznie.
3. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (aż dwukrotnie powiększy swoją objętość).
4. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki (ok. 12 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i znowu zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
5. Pieczemy przez 40 minut w 220 stopniach na grzałkach góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy od razy z formy i studzimy na kratce (tak, aby od spodu był przewiew).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz