sobota, 19 listopada 2016

Pszenno-żytni chleb z ziarnami dyni i słonecznika

www.chleby.info

250 g mąki pszennej typ 750
250 g mąki żytniej typ 720
350 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)
100 g ziaren słonecznika
100 g pestek dyni
     
1. Pestki prażymy na małym ogniu na suchej patelni przez kilka minut często mieszając.

2. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie dość klejące więc najlepiej użyć robota kuchennego ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta chlebowego (3 minuty na pierwszej prędkości i 3 minuty na drugiej). Jeśli nie macie robota to będziecie musieli się pomęczyć jakieś 10 minut ręcznie.

3. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (aż dwukrotnie powiększy swoją objętość).

4. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki (ok. 12 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i znowu zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

5. Pieczemy przez 40 minut w 220 stopniach na grzałkach góra-dół. Po upieczeniu wyjmujemy od razy z formy i studzimy na kratce (tak, aby od spodu był przewiew).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz