środa, 2 listopada 2016

Bagietki pszenne

Bagietki pszenne

600 g maki pszennej typ 650
360 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych)
     
1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie.

2. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.

3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy 4 długie i cienkie wałki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formie do bagietek. Jak nie macie takiej formy (zachęcam do kupna) to połóżcie bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oddzielcie od siebie wałkami zrobionymi ze ściereczek (przed pieczeniem ściereczki oczywiście zdejmijcie). 

4. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

5. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy bagietki 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz