600 g maki pszennej typ 650
360 ml wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant (albo 20-25 g świeżych)
1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy robotem kuchennym 7-10 minut. Ewentualnie 15 minut ręcznie.
2. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.
3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy 4 długie i cienkie wałki. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formie do bagietek. Jak nie macie takiej formy (zachęcam do kupna) to połóżcie bagietki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oddzielcie od siebie wałkami zrobionymi ze ściereczek (przed pieczeniem ściereczki oczywiście zdejmijcie).
4. Ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy bagietki 15-20 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz