środa, 23 listopada 2016

Prosty chleb żytni z żurawiną na zakwasie

www.chleby.info

500 g mąki żytniej typ 720
150 g aktywnego zakwasu żytniego
450 ml wody
100 g suszonej żurawiny
1,5 łyżeczki soli
     
1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy łyżką. Tylko tyle, żeby się połączył, nie dłużej.

2. Przekładamy do keksówki (mniej więcej 12x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie nieco powyżej brzegów formy. Potrwa to ok. 5-7 godzin.

3. Pieczemy 40 minut w 210 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce (tak żeby był przewiew od spodu).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz