niedziela, 20 listopada 2016

Razowy chleb z pestkami słonecznika

www.chleby.info

Zaczyn:
60 g zakwasu żytniego
60 ml wody
60 g mąki żytniej typ 2000

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
290 ml wody
320 g mąki pszennej typ 2000
2 łyżeczki soli
50 g ziaren słonecznika
     
1. Wszystkie składniki na zaczyn przekładamy do miski i mieszamy chwilę, tylko tyle żeby się połączyły. Zawijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 6-8 godzin.

2. Składniki na ciasto właściwe mieszamy dokładnie (najlepiej łyżką przez jakieś 3 minuty) i przekładamy do formy (ok. 12x21 cm).

3. Posypujemy z wierchu białą mąką pszenną, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na mniej więcej 12 godzin. Czas rośnięcia jest zależny od temperatury otoczenia. Generalnie ciasto ma wyrosnąć do brzegów formy.

4. Pieczemy 45 minut w 220 stopniach, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz