piątek, 18 listopada 2016

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

www.chleby.info

Zaczyn:
650 ml wody
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
100 g mąki żytniej typ 720
70 g (jedna pełna łyżka) aktywnego zakwasy żytniego

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
25 g soli (3-4 łyżeczki)
     
1. Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w dużej misce i mieszamy (najlepiej łyżką lub przy pomocy robota kuchennego) do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8-12 godzin.

2. Wszystkie składniki na ciasto właściwe łączymy ze sobą i mieszamy 2-3 minuty przy pomocy robota kuchennego, tak tylko żeby się lekko połączyło ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę.

3. Po tym czasie ponownie wyrabiamy około 15 minut.

4. Zostawiamy je do odpoczynku i wyrośnięcia na 3 godziny. Ale po każdych 45 minutach ciasto należy złożyć, czyli rozciągamy je w prostokąt i zakładamy przeciwległe boku na siebie. Czyli w sumie składamy 3 razy: po 45, 90 i 135 minutach.

5. Po upływie 3 godzin dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy bochenki. Układamy je (łączeniem do góry) w wysypanych mąką koszykach wzrostowych. 

6. Koszyki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne 2-3 godziny w ciepłym miejscu, żeby ciasto wyrosło. Musi mniej więcej podwoić swoją objętość.

7. Dobrze jest mieć kamień do pieczenia (taki jak do pizzy). Ale jeśli nie macie to trudno, też da radę. Ale zachęcam do nabycia, naprawdę dodaje smaku chlebom czy pizzom.

8. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni (z samą blachą lub z kamieniem na blasze). Wyrośnięte bochenki wykładamy na blachę/kamień i szybko nacinamy wzdłuż przez całą długość (bardzo ostrym nożem lub najlepiej żyletką). Pieczemy 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut.

9. Studzimy na kratce i jemy po ostudzeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz