sobota, 5 listopada 2016

Chleb dyniowy z naczynia żeliwnego

Chleb dyniowy z naczynia żeliwnego

240 g puree z dyni (przygotowanego w ten sposób)
480 g mąki pszennej
100 ml wody
2 łyżeczki suchych drożdży (lub 25-30 g świeżych)
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
     
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ilość wody jest orientacyjna. Zależna jest od naszej dyni. Są gatunki mniej lub bardziej wodniste więc będziemy, być może, potrzebować mniej lub więcej wody.

2. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę.

3. Pół godziny przed końcem wyrastania chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.

4. Gdy już chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go mąką. Posypanie mąką jest istotne. Zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu się chleba (i nada zamierzony wygląd).

5. Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego (wkładamy razem z papierem), zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz